Svaz květinářů a floristů České republiky

Přihlásit

Kompletní servis pro květináře a floristyDnes darujte květinu Albíně

Vůně Vánoc: koření z tropů, bez kterého si svátky neumíme představit

Vanilka, skořice, hřebíček nebo badyán – vůně, které si neodmyslitelně spojujeme s Vánocemi, mají společného víc, než by se mohlo zdát. Odborníci z Botanické zahrady hl. m. Prahy připomínají, že většina vánočního koření pochází z tropických oblastí světa a jde o mimořádně zajímavé rostliny.

Vanilka – vůně orchideje ze Střední Ameriky

Vanilka, bez které si nelze představit vanilkové rohlíčky ani další vánoční cukroví, pochází z tropické liány z čeledi vstavačovitých. Jde o jedinou komerčně pěstovanou orchidej na světě. Kořením nejsou lusky, ale tobolky, které po sklizni procházejí náročným procesem fermentace. Právě složitá výroba a nutnost ručního opylování mimo původní oblast z ní činí jedno z nejdražších koření světa.

Kardamom – nenápadná bylina s vysokou hodnotou

Kardamom patří hned za vanilku mezi nejdražší koření. Pochází z hor jihozápadní Indie a je příbuzný se zázvorem. Kořením jsou semena ukrytá v malých tobolkách, které vznikají z drobných květů vyrůstajících u báze rostliny. Sběr probíhá ručně a je velmi náročný, což se odráží i v ceně. Kardamom nachází uplatnění nejen ve vánočním pečení, ale také v čajích či kávě.

Hřebíček – usušená poupata tropického stromu

Hřebíček nejsou semena ani plody, ale usušená nerozvitá poupata hřebíčkovce, stromu původem z Moluk. Dnes se pěstuje například na Zanzibaru nebo Madagaskaru. Jeho silná, charakteristická vůně je nepostradatelná ve svařeném víně, perníčcích i štrúdlu. Díky obsahu silic má hřebíček tradiční využití také v přírodní medicíně.

Zázvor – rostlina, která mate tělem

Zázvor je aromatická bylina, jejíž využívaná část bývá často mylně považována za kořen. Ve skutečnosti jde o oddenek, tedy přeměněný stonek, v němž rostlina ukládá energii. Mletý zázvor patří k tradičním surovinám vánočního pečení, čerstvý se uplatňuje i jako přírodní pomocník při nachlazení.

Skořice – tenká kůra tropických stromů

Skořice se získává z vnitřní vrstvy kůry skořicovníků, tropických dřevin z Asie a Tichomoří. Nejjemnější chuť poskytuje skořicovník pravý ze Srí Lanky, který neobsahuje jedovatý kumarin. Po usušení se kůra stáčí do typických ruliček, jež patří k ikonickým symbolům Vánoc.

Badyán – hvězdné koření z prastarého rodu

Badyán, často nazývaný hvězdový anýz, pochází z jižní Asie. Přestože není botanicky příbuzný s anýzem ani lékořicí, spojuje je stejná aromatická látka – anetol. Typická hvězdicovitá souplodí badyáníku patří k nejvýraznějším vizuálním i chuťovým symbolům zimních svátků a vánočních nápojů.

zpět na nástěnku